Jesteś w:
Regulamin
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt

Regulamin porządkowy obowiązujący uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle


  1. Każdy uczeń jest zobowiązany do posiadania:
    1. podręczników, zeszytów, przyborów do pisania i innych materiałów potrzebnych na zajęciach szkolnych,
    2. dzienniczka ocen,
    3. właściwego ubioru,
    4. identyfikatora ze zdjęciem przypiętego w widocznym miejscu po lewej stronie na wysokości klatki piersiowej,
    5. książeczki zdrowia z aktualnymi badaniami lekarskimi (dotyczy uczniów uczestniczących w zajęciach praktycznych, technologii gastronomicznej i praktykach).

    Ubiór i wygląd ucznia
  2. Wszyscy uczniowie przebywający na zajęciach szkolnych i praktykach powinni zadbać o odpowiedni wygląd i higienę osobistą.

  3. Ubiór galowy składa się z:
    1. dziewczęta - marynarki ze spódnicą lub spodniami, jednobarwnych, w kolorze czarnym lub granatowym, białej bluzki koszulowej, czarnych, prostych czółenek, rajstop w kolorze cielistym;
    2. chłopcy - garnituru w kolorze czarnym lub granatowym, białej koszuli, krawatu o klasycznym deseniu lub muszki, czarnych, klasycznych butów.

  4. Strój galowy obowiązuje w wyznaczonych dniach w czasie roku szkolnego oraz na praktykach.

  5. Ubiór dziewcząt składa się z:
    1. czarnego swetra, jednobarwnego, bez ozdób; jednobarwnej, czarnej spódnicy lub czarnych, długich, jednobarwnych, bez ozdób spodni, jednobarwnej bluzki koszulowej. Spódnica powinna sięgać 5cm przed lub 5cm za kolano i może posiadać rozcięcia tylko do połowy uda. lub
    2. marynarki ze spódnicą lub spodniami, jednobarwnych, w kolorze czarnym lub granatowym oraz jednokolorowej bluzki koszulowej.
  6. Jest możliwe chodzenie bez żakietu, ale w połączeniu z kamizelką w identycznym kolorze oraz z tego samego materiału co spódnica bądź spodnie. W okresie letnim jest możliwość noszenia samej bluzki z krótkim rękawem. W tych przypadkach obowiązuje wtedy biała, ecru lub jasnoniebieska bluzka koszulowa.
  7. Rajstopy powinny być w kolorze cielistym lub czarnym, bez wzorów.
  8. Zabrania się noszenia opinających spodni.

  9. Ubiór chłopcówskłada się z:
    1. czarnego swetra, jednobarwnego, bez ozdób, czarnych jednobarwnych spodni, jednobarwnej koszuli oraz krawatu o klasycznym deseniu lub
    2. garnituru w kolorze czarnym bądź granatowym oraz jednobarwnej koszuli i krawatu o klasycznym deseniu.
  10. Jest możliwe chodzenie bez marynarki, ale w połączeniu z kamizelką w identycznym kolorze oraz z tego samego materiału co spodnie. W okresie letnim jest możliwość noszenia samej koszuli z krótkim rękawem. W tych przypadkach obowiązuje biała lub niebieska koszula oraz krawat.

  11. Uczniowie odbywający zajęcia w kuchni lub sali technologicznej powinni posiadać:
    1. białe, długie płócienne spodnie i bluzę z długimi rękawami (dziewczęta),
    2. białe, płócienne spodnie i bluzę (chłopcy),
    3. płócienną zasłonkę,
    4. biały czepek lub chustkę na głowę,
    5. białe tenisówki,
    6. łapki ochronne, ścierki płócienne oraz ręcznik papierowy.

  12. Uczniowie odbywający dyżur kelnerski powinni posiadać:
    1. białą bluzkę, czarną spódnicę (dziewczęta),
    2. białą koszulę, czarne spodnie, marynarkę i muszkę (chłopcy),
    3. czarne pełne półbuty,
    4. serwetkę kelnerską.
  13. Uczestniczący w zajęciach sportowych powinni posiadać właściwy strój gimnastyczny uzależniony od warunków pogodowych i rodzaju ćwiczeń.


    Wymagania ogólne

  14. Zabrania się noszenia odzieży dżinsowej.
  15. Zaleca się noszenie przez dziewczęta bluzek wpuszczonych w spódnicę lub w spodnie. Możliwe jest noszenie bluzek na wierzchu, pod warunkiem, iż po podniesieniu ręki nie będą odsłaniały ciała.
  16. Zabrania się noszenia bluzek na ramiączkach oraz o głębokich dekoltach.
  17. Zimą jest możliwe noszenie do marynarki lub swetra golfu w kolorze białym, ecru, niebieskim.
  18. Wymaga się czystości i schludnego utrzymania włosów. Zabrania się noszenia fryzur ekstrawaganckich. Dopuszcza się farbowanie włosów tylko na kolory naturalne.
  19. Należy zachować umiar w stosowaniu kosmetyków do włosów- tak, aby nie powodowały efektu "mokrych włosów".
  20. Uczennice, których włosy sięgają poza ramiona, powinny je nosić spięte lub związane z tyłu głowy.
  21. Długość włosów u chłopców nie powinna przekraczać linii kołnierzyka typowej męskiej koszuli.
  22. Brody i wąsy są niedozwolone. Baki nie powinny być dłuższe niż małżowina uszna.
  23. Każdy uczeń powinien przychodzić na zajęcia dokładnie ogolony.
  24. Makijaż powinien być delikatny, paznokcie czyste, krótko przycięte, mogą być pomalowane lakierem neutralnym. Uczniowie klas TG i ZSZ nie mogą mieć pomalowanych paznokci na zajęciach praktycznych oraz technologii gastronomicznej.
  25. Biżuteria nie powinna rzucać się w oczy tak pod względem ilości, jak i jakości. Zabronione jest noszenie zwisających kolczyków i bransolet. Dozwolone jest noszenie jednego łańcuszka, po jednym pierścionku na ręce i zegarka. Zabrania się noszenia piersingów (kolczyków w nosie, brwiach) oraz kolczyków przez chłopców.
  26. Obuwie powinno być zawsze czyste i w dobrym stanie. Noszenie sandałów, tenisówek, adidasów (poza zajęciami z wychowania fizycznego, technologii gastronomicznej i zajęciami praktycznymi) jest zabronione. Wymagane jest, aby zakrywało palce i piętę, a wysokość obcasów nie przekraczała 5cm. Czarne obuwie nie może posiadać kolorowych lub błyszczących ozdób.
  27. Nie powinno to być obuwie typu "martens", "glany", "trapery", jak i obuwie na platformach czy koturnach.