Jesteś w:
Kącik kulinarny
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt
15.10.2014
KREMÓWKA


Normatyw surowcowy:

  • 2 op. ciasta francuskiego 275g

  • 2 op.budyniu śmietankowego

  • 0,7l mleka

  • 660ml śmietanki 30% kremówki

  • 6 łyżeczek żelatyny

  • cukier puder


Sposób wykonania:

Z ciasta francuskiego upiec dwa blaty. Piekarnik nagrzać do tempratury 220°C, włożyć ciasto na 15-20 min. Wystudzić. Przygotować kisiel mleczny( budyń śmietankowy) i wystudzić. Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody(10 min.) a następnie upłynnić i ostudzić.Ubić śmietankę 30% pod koniec dodać cukier puder wg uznania do uzyskania smaku słodkiego oraz ostudzoną żelatynę. Na jednym blacie ciasta francuskiego rozsmarować kisiel mleczny a na nim bitą śmietankę. Przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem.