Wyróżnienia na XXIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie
W piątek 4.03.2022 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Krakowie odbył się Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod tytułem „Przypomnieć zapomniane”. Uczniowie naszej szkoły brali udział w konkursie w kategorii barman i kelner, do którego przygotowywali ich nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. D. Mendrek i p. D. Kołaczyk. Przygotowania do konkursu trwały kilka tygodni.
Nasz barman Dawid Sikora pieczołowicie obmyślał receptury na soft drink. Po wielu próbach w domu i w szkole opracował ostateczną wersję. „Goździkowa chmurka” to napój bezalkoholowy przygotowany z : syropu Monin Róża, soków z granatu i grejpfruta, naparu herbaty, Kinley rose. Dekorację stanowiła wata cukrowa i płatki goździków.
Dla kelnerek Patrycji Chrapek i Katarzyny Habarty inspiracją był okres dwudziestolecia międzywojennego. Aranżację stołu nazwały „Ocalić zapomniane”. Zaproponowały popularne potrawy tamtego czasu. Uczennice zaangażowały się w poszukiwania odpowiednej zastawy i bielizny stołowej. Wyzwaniem było skompletowanie odpowiedniego stroju. Przygotowania polegały na doskonaleniu podawania potraw i napojów różnymi metodami, z których najbardziej wymagający był serwis synchroniczny. Uczennice perfekcyjnie opanowały wiedzę na temat potraw ( skład, sposób przygotowania, pochodzenie) oraz zaproponowanych win (rocznik, szczepy winorośli, serwis).
Starania naszych uczennic i ucznia doceniło jury, przyznając wyróżnienia w obydwóch kategoriach. Miłym akcentem były prośby o zrobienie fotografii kelnerek i opiekunki w strojach z epoki.
Dziękujemy naszym Mentorom: Pani Dorocie i Panu Dawidowi. Jesteśmy dumni, gratulujemy i życzymy sukcesów w kolejnych konkursach!