Wizyta studyjna w Pubie Pod Beczką
W piątek 16 kwietnia 2021 roku uczniowie z kółka barmańskiego pod opieką D. Mendrek oraz klasa 3TG ( wirtualnie ) odwiedzili lokal gastronomiczny prowadzony przez Annę i Adama Tomiczków w Ustroniu. Uczniowie zobaczyli pomieszczenia działu handlowego – salę obsługi gościa z bufetem i salę przeznaczoną na przyjęcia okolicznościowe oraz pomieszczenia zaplecza produkcyjnego: zmywalnię naczyń stołowych, kuchnię właściwą. Zapoznali się z kartą menu oraz aparaturą do rozlewu piwa.
Dodatkową atrakcją było spotkanie z Kornelią Lapczyk – absolwentką naszej szkoły. Pasją Kornelii jest barmaństwo. Zainteresowanie sporządzaniem napojów mieszanych oraz flairem zaczęło się podczas jej edukacji w szkole. Flair to bardzo atrakcyjna forma sporządzania drinków polegająca na żonglowaniu shakerami i butelkami. Kornelia przygotowała long drinka „ Egzotyczny Ogród” oraz zaprezentowała swoje umiejętności flair.
Serdecznie dziękujemy właścicielce pubu za zaproszenie i możliwość przeprowadzenia ciekawych lekcji.
Dorota Mendrek