Sztuka cukiernicza i kuchnia molekularna - podsumowanie kursów
Kursy gastronomiczne - PROJEKT: "Podniesienie jakości kształcenia w powiecie cieszyńskim"
Uczniowie naszej szkoły biorą udział w projekcie „Podniesienie jakości kształcenia w powiecie cieszyńskim”. Dotyczy on dostosowania poziomu kształcenia w wybranych zawodach do potrzeb lokalnego i regionalnego rynku pracy poprzez nabycie przez uczniów określonych kwalifikacji i umiejętności, które pozwolą na sprawne wejście na rynek pracy.
Oto relacja uczestniczki kursu z kuchni molekularnej - Marty Bagińskiej:
W dniach 16-17.09.2021 w naszej szkole odbył się kurs kuchni molekularnej pod nadzorem pana Radosława Kłapacza z chef service. Mieliśmy okazję potrenować nowe dla nas techniki kulinarne takie jak technika vacum, technika wędzenia, gotowanie w azocie czy gotowanie metodą sous vide. Przygotowaliśmy również różnego rodzaju kawior, pianki i lizaki molekularne. Na podsumowanie naszych umiejętność sporządziliśmy dwa dania główne i jeden deser.