Procedury COVID - rok szkolny 2021/22
PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA W OKRESIE PANDEMII COVID-19
NA TERENIE ZSGH W WIŚLE
Aktualizacja na dzień 1 września 2021 r.
- Ogólne zasady organizacji pracy
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle wznawia funkcjonowanie
z uwzględnieniem wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia, Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz Kuratorium Oświaty. - Ograniczone zostaje przebywanie w placówce osób z zewnątrz, zalecany jest kontakt telefoniczny lub mailowy.
- W przypadku konieczności kontaktu bezpośredniego osoby z zewnątrz są zobowiązane do stosowania środków ochronnych: osłony ust i nosa, dezynfekcji rąk.
- Do budynku szkoły mogą wchodzić tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
- Osoby z zewnątrz mogą przebywać tylko na parterze w części korytarza prowadzącego do sekretariatu, w pozostałych częściach budynku tylko za zgodą dyrektora szkoły lub innej osoby wyznaczonej przez dyrektora, jeśli będzie w delegacji poza szkołą.
- Na drzwiach szkoły przy wejściu głównym umieszczona została informacja dla osób z zewnątrz o konieczności dokonania rejestracji w sekretariacie szkoły.
- Przy wejściu głównym zostały umieszczone numery telefonów do właściwej miejscowej powiatowej stacji sanitarno – epidemiologicznej i oddziału zakaźnego szpitala.
- Do szkoły nie mogą wchodzić osoby chore, przebywające na kwarantannie lub
w izolacji. - Sekretariat szkoły czynny jest do godziny 14:30.
- Sale, w których odbywają się zajęcia, są porządkowane i dezynfekowane co najmniej raz dziennie.
- Organizacja zajęć w szkole – informacje dla rodziców i uczniów
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
- Do szkoły uczniowie przychodzą o wyznaczonych godzinach, wchodzą wyznaczonymi wejściami.
- Ze względu na konieczność zapewnienia szybkiej, skutecznej komunikacji
z opiekunami ucznia, rodzice przekazują szkole co najmniej dwa sposoby skutecznego kontaktu (telefony, maile itp.); w razie zmian zobowiązani są do uaktualnienia danych. - Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób. Niezwłocznie zostaje poinformowany rodzic/opiekun prawny o konieczności odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
- Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie i dezynfekcja rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Uczniowie posiadają własne przybory, podręczniki oraz inne pomoce dydaktyczne, którymi nie powinni się wymieniać.
- Należy wietrzyć sale, części wspólne co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy,
a w razie potrzeby także w czasie zajęć. - Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły, w tym w czasie przerw. Uczniowie na zewnątrz przebywają tylko na terenie obok kompleksu boisk Orlik, nie przemieszczają się w stronę ulicy głównej i sklepu.
- Uczniowie podczas przerw przebywają na korytarzach lub mogą w miarę warunków pogodowych wyjść na zewnątrz. Zaleca się, aby uczniowie oraz pracownicy szkoły na korytarzach przebywali w maseczkach, zachowując dystans.
- Organizacja zajęć w szkole – informacje dla nauczycieli i pracowników administracyjno - obsługowych
- Pracownicy szkoły powinni zwracać szczególną uwagę na profilaktykę zdrowotną i dołożyć wszelkich starań, by chronić siebie, uczniów i innych pracowników przed zarażeniem.
- Pracownicy w przypadku czynności związanych z odizolowaniem ucznia
z podejrzeniem choroby zostaną zaopatrzeni w środki ochrony osobistej (maseczki lub przyłbice, rękawiczki, środki myjące i fartuchy). - Maseczki winny być używane w kontaktach z rodzicami z zachowaniem dystansu odległości oraz w kontaktach z osobami z zewnątrz.
- Podczas podejmowania czynności służbowych, wykonywanych bez kontaktu
z osobami z zewnątrz, maseczkę można zdjąć, nie ma obowiązku zakrywania ust i nosa. - Środki ochrony osobistej wielokrotnego użytku jak: przyłbice, fartuchy wodoodporne i inne należy dezynfekować zgodnie z zaleceniem producenta, maseczki wielokrotnego użytku należy uprać w temperaturze co najmniej 60 stopni i wyprasować.
- Każdy pracownik ma obowiązek niezwłocznego poinformowania dyrektora szkoły
o zdarzeniach mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo uczniów oraz pracowników
w zakresie szerzenia się COVID-19. - Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub zdezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.
- W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy, wskazany przez nauczyciela, oraz podłoga powinny zostać umyte detergentem lub zdezynfekowane po każdym dniu zajęć,
a w miarę możliwości częściej. - Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych,
w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe. - Na lekcjach praktycznej nauki zawodu nauczyciel dzieli klasę na grupy podczas ćwiczeń, aby został zachowany dystans.
- W razie wystąpienia niepokojących objawów nauczyciel może zmierzyć uczniowi temperaturę termometrem bezdotykowym.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Zaleca się, by w salach lekcyjnych, w których zajęcia prowadzą różni nauczyciele, przed każdą lekcją nauczyciel dezynfekował powierznię dotykową biurka.
- Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak, aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- Należy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie w czystości ciągów komunikacyjnych, dezynfekcję powierzchni dotykowych: poręcze, klamki, wyłączniki, dezynfekcja sprzętu i powierzchni płaskich w tym blatów, poręczy krzeseł, dezynfekcja toalet.
- Do obowiązków personelu obsługi należy także: sprawdzanie poziomu płynów do dezynfekcji rąk w pojemnikach umieszczonych przy wejściu do szkoły, internacie, sali gimnastycznej, bibliotece, napełnianie i uzupełnianie podajników i dozowników w toaletach, a także ich mycie, wymiana worków w koszach na śmieci, opróżnianie koszy oraz ich mycie i dezynfekcja. .
- Zasady korzystania z biblioteki szkolnej
- Harmonogram pracy biblioteki będzie dostosowany do potrzeb i możliwości szkoły i udostępniony na stronie szkolnej www.
- Nauczyciel biblioteki określą liczbę osób mogących jednocześnie przebywać
w bibliotece z zachowaniem zasad dystansu. - Zaleca się jak najczęstsze wietrzenie pomieszczenia oraz dezynfekcję klamek, blatów, włączników światła i innych powierzchni lub elementów wyposażenia często używanych co najmniej raz dziennie.
- Przyjęte książki należy odłożyć na okres minimum 2 dni do skrzyni, pudła, torby lub na wydzielone półki, oznaczyć datą zwrotu oraz odizolować je od innych egzemplarzy.
- Po przyjęciu książek od czytelnika należy każdorazowo zdezynfekować ręce.
- Zasady funkcjonowania pracowni gastronomicznej, kuchni i stołówki
- Personel kuchenny musi przestrzegać zasad szczególnej ostrożności w zakresie zabezpieczenia epidemiologicznego:
- a) ograniczyć kontakty z pracownikami szkoły, poza nauczycielami pełniącymi opiekę nad uczniami podczas zajęć;
b) zachować odległość stanowisk pracy min. 1,5 m,
c) stosować środki ochrony osobistej. - Przygotowanie posiłków musi odbywać się z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa, HACCP, wymogów sanitarnych, reżimów zalecanych w okresie epidemii.
- Należy bezwzględnie dbać o czystość i dezynfekcję pomieszczeń kuchennych, myć
i dezynfekować stanowiska pracy, sprzęt kuchenny. - Na stołówce może przebywać tylko jedna grupa, przy czym uznaje się, że uczniowie spożywający posiłek w trakcie danej przerwy obiadowej stanowią grupę z zachowaniem zasad dystansu.
- Następna grupa może wejść na stołówkę po wykonaniu przez personel szkoły czynności dezynfekcyjno-porządkowych i po czasie, który wynika ze specyfikacji produktów użytych do dezynfekcji. Dezynfekcji dokonuje pracownik obsługi.
- Przygotowane posiłki należy wydawać przez okienko podawcze. Posiłki odbierają uczniowie, pracownicy lub, jeśli jest taka potrzeba, nauczyciel opiekujący się grupą.
- Naczynia po posiłkach są odnoszone pojedynczo przez uczniów do okienka „zwrot naczyń”, skąd są na bieżąco odbierane do mycia przez wyznaczonego pracownika kuchni lub dyżurujących uczniów.
- Personel i uczniowie pełniący dyżury mają maseczki lub udostępnione zostają im przyłbice, które są potem odpowiednio dezynfekowane.
- Na zajęciach praktycznej nauki zawodu uczniowie dzieleni są na grupy. Uczniowie są zobowiązani do zachowania dystansu. Podczas przygotowywania posiłków na stołówce szkolnej obowiązkowe jest zakrywanie ust i nosa.
- Nie należy organizować na terenie placówki poczęstunków oraz wspólnych degustacji potraw.
- Zasady dostarczania i przyjmowania towaru do kuchni
- Dostawcy towarów powinni być zaopatrzeni w maseczki, rękawiczki oraz inne środki ochrony osobistej.
- Przywożony towar – produkty spożywcze – muszą być opakowane i zabezpieczone przed uszkodzeniem.
- Towar dostawcy wystawiają przed wejściem do szkoły od strony magazynów kuchennych.
- Dostawcy nie mogą wchodzić na teren szkoły ani kontaktować się bezpośrednio
z pracownikami; w razie potrzeby zalecany jest kontakt telefoniczny lub mailowy.
- Postępowanie w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej ucznia
- W przypadku, jeśli uczeń ma niepokojące objawy choroby, nie powinien przychodzić do szkoły.
- Nauczyciel, który zauważył u ucznia oznaki choroby, takie jak: wysoka temperatura, suchy kaszel, problemy z oddychaniem, izoluje go z zachowaniem odpowiedniego dystansu oraz niezwłocznie powiadamia dyrektora szkoły lub upoważnioną osobę wyznaczoną do zastępowania dyrektora w czasie jego nieobecności.
- W szkole jest przygotowane izolatorium, w którym uczeń przebywa.
- O zaistniałej sytuacji dyrektor lub upoważniona osoba do zastępowania dyrektora w czasie jego nieobecności powiadamia rodziców ucznia o konieczności odebrania go ze szkoły.
- Obszar, w którym przebywał i poruszał się uczeń, należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi w szkole procedurami oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- Należy ustalić liczbę osób przebywających w tym samym czasie z uczniem podejrzanym o zakażenie i zastosować się do wytycznych GIS odnoszących się do osób, które miały kontakt z uczniem mającym objawy choroby .
- Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracownika szkoły
- Pracownik przebywający w szkole, w razie wystąpienia niepokojących objawów takich jak: wysoka temperatura, suchy kaszel, problemy z oddychaniem, utrata smaku
i węchu, ból gardła, ból mięśni powinien niezwłocznie powiadomić dyrektora szkoły, który odsuwa go od wykonywanej pracy. - Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, należy poddać gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- Należy stosować się do zaleceń inspekcji sanitarnej i ustalić, czy należy wdrożyć dodatkowe procedury biorąc pod uwagę zaistniały przypadek.
- Należy ustalić listę osób mającą kontakt z pracownikiem podejrzanym o zakażenie.
- Postępowanie z pomieszczeniami, w przypadku podejrzenia zakażenia u ucznia lub pracownika
- W przypadku, gdy uczeń lub pracownik ZSGH został skierowany do szpitala z podejrzeniem zakażenia koronawirusem, dyrektor w porozumieniu z właściwym państwowym inspektorem sanitarnym może podjąć decyzję o zamknięciu instytucji na czas niezbędny do wykonania koniecznych czynności sanitarno-epidemiologicznych.
- Postanowienia końcowe
- Procedura wchodzi w życie z dniem podpisania i obowiązuje do odwołania.
- Procedura może być modyfikowana.
- Procedura zostanie opublikowana na stronie szkoły, przesłana jako wiadomość
w dzienniku elektronicznym do nauczycieli, rodziców i uczniów oraz udostępniona w formie papierowej w sekretariacie szkoły i pokoju nauczycielskim. - Pracownicy administracji i obsługi zostaną zapoznani z procedurą podczas szkolenia.
- O wszelkich zmianach w procedurze będą niezwłocznie powiadamiane osoby zainteresowane.