Literackie kulinaria
Podczas drugiego dnia Festiwalu Słowa im. Jerzego Pilcha „Granatowe Góry” a dokładnie w trakcie spotkania-wywiadu ze znanym dziennikarzem, reportażystą Witoldem Szabłowskim, autorem książki "Jak nakarmić dyktatora" uczniowie naszej szkoły Jakub Jabłoński i Krzysztof Gorzołka z klasy 2 TG ugotowali zupę Saddama Husajna. Składniki na potrawę oraz warstwowy sposób ułożenia tychże składników pochodzi właśnie z książki pana Witolda, który, jakiś czas temu udał się w nietypową podróż historyczno-kulinarną, aby odkryć tajemnice kuchni i stołów możnych tego świata.Saddam nazywał ją złodziejską zupą rybną, bo podobno gotowali ją tikriccy złodzieje.
Recepturę oraz sposób przyrządzenia przygotowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, panie: Dorota Mendrek i Dorota Szewczyk. Zapach orientu roznosił się po całym wiślańskim rynku a po dokładkę rybnej zupy w asyście moreli, migdałów i aromatycznej kurkumy skutecznie ustawiały się nawet najmłodsi zgromadzeni na Placu Hoffa.