Genialne steki czyli zajęcia praktyczne klasy 2GP
Klasa 2GP brała udział w warsztatach pod tytułem „Mięsa sezonowane – steki” .
Szef kuchni (absolwent ZSGH) pan Adam Kajfosz praktyczne uwagi dotyczące smażenia steków poprzedził szczegółowymi informacjami na temat sezonowania mięsa na sucho i na mokro. Uczniowie nauczyli się rozpoznawać różne rodzaje steków: rib steak, T-bone steak, rib eye steak. Pod okiem szefa adepci sztuki kulinarnej przeprowadzili rozbiór antrykotu, przygotowali dodatki. nauczyli się smażyć steki (rare, medium, well done). Zapachy smażonego mięsa przyciągneły wielu uczniów pod salę 140, gdzie mogli skosztować przygotowane potrawy.
Dziękujemy szefowi A. Kajfoszowi za poświęcony czas i podzielenie się swoją wiedzą teoretyczną i praktyczną.
Dziękujemy firmie ZPM Tomaszny s.c z Wodzisławia Śląskiego za zasponsorowanie mięsa wołowego oraz gadżetów.
Dorota Mendrek