Dzień Sportu & Smaki Ukrainy
Dzień Sportu
Ukraińskie smaki
Kiedy na boisku szkolnym trwała zacięta walka o zdobycie Pucharu Dyrektora ZSGH w Wiśle, w pracowni technologicznej kilkoro uczniów z Oddziałów Przygotowawczych z inicjatywy Pana Lubomira Špili przygotowywało dwie tradycyjne potrawy z kuchni naszych wschodnich sąsiadów – barszcz ukraiński oraz pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Sposób ich przygotowania oraz walory smakowe zainteresowały nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, a szczególnie Panią Dorotę Szewczyk, która sprawowała opiekę merytoryczną nad uczniami. Wraz z kilkoma podopiecznymi z klasy 2 GP postanowiła odwdzięczyć się kulinarnie uczniom ukraińskim i przygotowała dla nich placki ziemniaczane, które mogli degustować z dodatkiem wyrzozków lub kwaśnej śmietany. Adepci sztuki kulinarnej poczęstowali swoimi potrawami nauczycieli uczących w Oddziałach Przygotowawczych oraz obecne w tym dniu w Naszej Szkole przedstawicielki Rady Rodziców na czele z Panią Przewodniczącą Agnieszką Suszką.
Projekt kulinarny został zrealizowany dzięki finansowemu wsparciu Fundacji Hotelarskiej z Genewy.