Chwalimy się: tak obsłużyliśmy imprezę zewnętrzną - bufet dla ZST w Ustroniu!
Nasi uczniowie sprawdzili swoje umiejętności gastronomiczne podczas przygotowania i obsługi bufetu zakąskowego dla Zespołu Szkół Technicznych w Ustroniu. Okazja była zacna, bo decyzją Rady Powiatu Cieszyńskiego, ustrońskiej szkole właśnie w tym dniu nadano imiona 2.Patronów. Pod kierunkiem nauczycieli Doroty Mendrek, Doroty Szewczyk i Dawida Kołaczyka uczniowie ZSGH zorganizowali profesjonalną obsługę przyjęcia poza zakładem czyli catering. Przygotowania zaczeły się już w piątek i polegały na zgromadzeniu potrzebnego sprzętu i prasowaniu bielizny stołowej. Zajeła się tym klasa 4TG. Niezbędne zakupy - surowce i półprodukty przygotowala pani intendentka - Urszula Czepczor. Dzień przed imprezą uczniowie klasy 3TGG piekli kruche babeczki, ptysie, kiełbaski w cieście francuskim, sporządzali pasty i nadzienia. Uczennice z 2TGP nakryły bielizną stołową ustawione stoły w holu szkoły w Ustroniu. Dużym wyzwaniem było wykończenie potraw w dniu przyjęcia - 3.11.2021 do godziny 9.30. Pomagali w tym uczniowie klas 2TGP, 4TG, 3TGP, którzy na półmiskach układali kanapki dekoracyjne, koreczki, ptysie nadzieawne masą serowo- szynkową, tortille, babeczki z sałatką, wędliny. Uczniowie pod kierunkiem swoich gastronomicznych mentorów wspaniale poradzili sobie z wymagającą uroczystością i presją czasu - pięknie przygotowany i zastawiony potrawami stół zachwycał przybyłych gości zapachami i smakami. Taką imprezę można przygotować dzięki pracy zespołowej. Serdecznie dziękujemy wszystkim za zaangażowanie.