5 lutego - Światowy Dzień Nutelli
#WorldNutellaDay
Wiedzieliście, że 5 lutego obchodzimy Światowy Dzień Nutelli? Święto owego słoiczka powstało całkiem niedawno - po raz pierwszy #WorldNutellaDay miał miejsce w 2007r.
Może i nie mamy głowy do dat, ale któż z nas nie zna tego smaku?
A oto historia tego specjału:
"Historia kremu Nutella sięga roku 1946. Po II wojnie światowej kakao było trudno dostępne, dlatego włoski cukiernik z Piemontu, Pietro Ferrero, wpadł na pomysł stworzenia słodkiej pasty Giandujot. Powstawała ona z orzechów laskowych, cukru i niewielkiej jakości kakao. Miała postać bloku, który można było kroić i kłaść na kromkach chleba. Na bazie tego produktu powstała pięć lat później SuperCrema – łatwa do rozsmarowania na chlebie i tak samo pyszna. Krem Nutella w obecnej postaci zawdzięczamy synowi cukiernika, który stworzył Giandujot – Michele Ferrero udoskonalił recepturę i stworzył znany nam doskonale produkt pakowany w słoiki. Nadał mu też nową nazwę – słowo Nutella pochodzi od angielskiego „nut” (‘orzech’), do którego dodano zdrobnienie „ella”. Produkt zyskał dużą popularność najpierw we Włoszech, a później także w innych krajach. Nutella pojawiła się w 1965 roku w Niemczech, a rok później również we Francji i w obu tych krajach odniosła duży sukces. Pod koniec lat 70. Fabryka Nutelli powstała w Australii. W Polsce jest dostępna od 1992 roku i w naszym kraju także zyskała wielu miłośników."
(cytuję za: https://www.carrefour.pl/inspiracje/gotuj-z-nami/swieto-nutelli)