Akredytacja
KSAPL
Egzamin akredytowania umiejętności i kwalifikacji zawodowych - KSAPL z zastosowaniem ujednoliconej procedury APL
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle jest od 2005 roku placówką posiadającą uprawnienia do przeprowadzania egzaminu KSAPL, w zawodach kucharz, kelner, hotelarz, którego certyfikat jest uznawany w całej Unii Europejskiej.
Akredytacja umiejętności i kwalifikacji zawodowych jest zgodna z ujednoliconą procedurą we wszystkich placówkach zarówno w Polsce jak i innych krajach UE. Certyfikat, który uzyskują akredytowane osoby w sposób opisowy wyszczególnia potwierdzone umiejętności i kwalifikacje zawodowe. Z możliwości akredytacji mogą skorzystać absolwenci szkół, absolwenci kursów i szkoleń oraz innych form doskonalących.
KSAPL to krajowa sieć szkół i placówek edukacyjnych akredytujących umiejętności oraz kwalifikacje zawodowe. Akredytacja umiejętności zawodowych w sieci KSAPL ma formę sprawdzianu umiejętności praktycznych kształconych w ramach zajęć lekcyjnych lub w czasie praktyk zawodowych. Koordynatorem działalności Krajowej Sieci Szkół KSAPL jest Górnośląskie Centrum Edukacyjne w Gliwicach.