Jesteś w:
Projekty
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt

Kulinarne tajemnice hiszpańskich wysp




Dwudziestoosobowa grupa uczniów klas drugich i trzecich ZSGH w Wiśle odbyła trzymiesięczne staże (od czerwca do września 2011 r.) w hotelach na Majorce w ramach realizowanego w szkole projektu Leonardo da Vinci "Kulinarne tajemnice hiszpańskich wysp".

Pod koniec września nastąpiło podsumowanie tych praktyk w obecności dyrektorów i menadżerów hoteli oraz przedstawicieli szkoły. Zarówno pracodawcy hiszpańscy jak i nasi praktykanci byli bardzo zadowoleni z przebiegu stażu. Uczniowie mieli możliwość poznania zasad funkcjonowania obiektów hotelarskich na Majorce oraz kuchni hiszpańskiej, jak również doskonalenia swoich umiejętności w zakresie obsługi gości w hotelowych barach i restauracjach. Niektórzy uczestnicy projektu zajmowali się pracą w dziale animacji.

Stażyści wzięli również udział w dwóch wycieczkach, podczas których poznali osobliwości turystyczne tej największej wyspy w archipelagu Balearów. Odbyli wycieczkę autokarową przed rozpoczęciem staży wokół wyspy: z Magalluf do zatoki La Calobra, skąd popłynęli statkiem do ślicznego portowego miasteczka Soller, które zwiedzili jadąc przez całe miasto starym tramwajem, by wrócić pociągiem do Palmy de Mallorca, a następnie autokarem do Magalluf. Podczas drugiej wycieczki uczestnicy projektu zwiedzili stolicę wyspy oraz Valldemossę, która jest jednym z najpiękniejszych miast na Majorce. W czasie realizacji swoich staży mieli okazję zaobserwować różnice kulturowe, nawiązać wiele ciekawych znajomości oraz rozwinąć swoje umiejętności językowe, a w szczególności z języka angielskiego, hiszpańskiego i niemieckiego.