Jesteś w:
Kącik kulinarny
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt
20.06.2014
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI


Normatyw surowcowy na 4 porcje:

    Ciasto

  • 3szkl mąki

  • 1 margaryna

  • 1/2szkl cukru

  • 5 żółtek

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1kg twarogu zmielonego 2-krotnie

  • 2 jajka

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 1szkl cukru

  • 1 masło

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

  • 5 białek

  • 1szkl cukru


Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Dać schłodzić.

Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i jajka, budyń i ciągle ucierając porcjami twaróg.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, pokroić na paseczki.

Białka ubić na sztywno z cukrem.

Prostokątną blaszkę posmarować tłuszczem. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wyłożyć masę serową. Następnie ułożyć brzoskwinie, a na nie pianę z białek. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

Piec około godziny w 180 stopniach.

Smacznego!