Jesteś w:
Kącik kulinarny
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt
20.06.2014
ŚLIMACZKI Z OLIWKAMI, KAPARAMI I SEREM


Normatyw surowcowy:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 400 g oliwek w zalewie

  • 1 mały słoiczek kaparów

  • 100 g sera żółtego

  • 400 g serka śmietankowego kremowego

  • 1 żółtko

  • sól, pieprz, czosnek


Sposób wykonania:

Oliwki odsączamy i kroimy. Kapary również odsączamy. Ser żółty ścieramy na tarce.

Serek śmietankowy mieszamy z 1 żółtkiem, mieszamy porządnie i doprawiamy do smaku (nie dajemy zbyt dużo soli bo kapary są słone).

Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowujemy masę serową, obsypujemy serem żółtym i obsypujemy oliwkami i kaparami. Można wszystkie składniki wymieszać z serem śmietankowym i dopiero połowę wyłożyć na ciasto

Zawijamy w roladę (dłuższym bokiem), po zwinięciu zawinąć w pergamin od ciasta i włożyć na 30 min do zamrażalki ,zdecydowanie lepiej się kroi.

Kroimy w plastry ok.2cm układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy aż do ładnego zrumienienia ok. 30min

Smacznego!