Jesteś w:
Kącik kulinarny
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt
20.06.2014
WYTRAWNE BABECZKI


Normatyw surowcowy na 50 porcji:

Składniki na ciasto:

  • 1kg mąki

  • 2 margaryny

  • 4 żółtka

  • 1 jajko

  • 5 łyżek śmietany

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 1,2 k serka śmietankowego

  • 2 świeże ogórki

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 1op. kiełek brokułu

  • 200g łososia wędzonego sałatkowego

  • sól

  • pieprz


Sposób wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy na gładkie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wycinamy kółka o takiej średnicy, żeby pasowały nam do foremki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

Farsz: Do miseczki dajemy serek, ogórka myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Umytą rzodkiewkę również drobno kroimy. Łososia wkładamy do malaksera i siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski mieszamy razem z serkiem na jednolitą gładką masę, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeżeli trzeba solą. Wystudzone babeczki faszerujemy kremem i ozdabiamy kiełkami.

Smacznego !