Jesteś w:
Biblioteka
Główna
Aktualności
Galeria
Kontakt

Czasopisma dostępne w bibliotece ZSG-H:

  • ŚWIAT HOTELI

    to miesięcznik przeznaczony dla biznesmenów działających w sektorze hotelarskim. Jego odbiorcami są przede wszystkim właściciele i kierownicy hoteli, moteli, pensjonatów i ośrodków wczasowych. Pismo dociera również do agencji turystycznych, biur podróży i firm szkoleniowych. Miesięcznik dostarcza praktyczne wiadomości dla osób zarządzających obiektami noclegowymi.ŚWIAT HOTELI radzi jak skutecznie kierować zespołem oraz podsuwa pomysły na zwiększenie sprzedaży. Pomaga w podejmowaniu decyzji o zakupach sprzętu i wyposażenia dla hoteli. Na bieżąco informuje o budowie nowych i modernizacji istniejących obiektów, podaje użyteczne informacje dotyczące sposobów efektywnego wykorzystania obiektów noclegowych jako centrów konferencyjnych. Miesięcznik prezentuje także najnowsze trendy w aranżacji restauracji. Radzi jak układać menu oraz przedstawia oferty firm zaopatrujących palcówki gastronomiczne. Informuje również o zmianach w przepisach prawnych i kategoryzacyjnych, śledzi zagadnienia związane z wprowadzeniem HACCP.

  • KUCHNIA Magazyn dla Smakoszy

    "Kuchnia" jest ekskluzywnym miesięcznikiem dla miłośników sztuki kulinarnej, dobrego smaku i dobrego stylu życia. W każdym numerze Kuchni znajdziesz ciekawą historię potrawy lub zwyczaju kulinarnego, kilkanaście przepisów osnutych wokół jakiegoś specjału lub tematu przewodniego, artykuł poświęcony alkoholom, zarówno tym popularniejszym, jak i mniej znanym. Czasopismo podpowiada co podać na stół w czasie przyjęć i spotkań towarzyskich, nie zapominając o urodzie stołu, modnych drobiazgach i sztuce dekoracji


  • Przy Stoliku

    poświęcony jest szeroko rozumianej technice gastronomicznej, produktom niezbędnym do jej funkcjonowania, jak również poradom praktycznym pomagającym w zarządzaniu tymi placówkami.
    Przy Stoliku to:
    - oferty produktów renomowanych dostawców krajowych i zagranicznych
    - prezentacje, przeglądy i nowości dotyczące wyposażenia, urządzeń, sprzętu,
    - produktów spożywczych, hotelarskich i cateringowych
    - poradnik menedżera - jak zarządzać placówką gastronomiczną
    - opracowania na temat szeroko rozumianej techniki gastronomicznej, produktów i
    - wyposażenia, przygotowywane przez specjalistów z całej Polski
    - opracowania promujące kulturę kulinarną
    - prezentacje wyróżniających się kawiarni, restauracji, sieci hotelowych.
    - kalendarium i sprawozdania z imprez środowiskowych.


  • AURA

    - miesięcznik popularno-naukowy Naczelnej Organizacji Technicznej, założony w 1973 roku, poświęcony w całości kształtowaniu i ochronie środowiska. Popularyzuje ochronę wód, powietrza, gleby, racjonalną gospodarkę odpadami oraz walkę z hałasem i wibracjami. Porusza problemy etyczne, filozoficzne, medyczne, prawne, planowania przestrzennego w aspekcie ochrony przyrody. Prowadzi dział: środowisko a zdrowie. Udziela porad prawnych. Stanowi cenną pomoc w nauczaniu ekologii we wszystkich typach szkół.
    AURA to miesięcznik o zasięgu ogólnokrajowym, czytany przez profesjonalistów zajmujących się ochroną środowiska w administracji, przemyśle i biurach projektowych, nauczycieli, młodzież szkolną i akademicką oraz wszystkich, którzy interesują się problemami środowiska i jakości życia.
    Zawiera następujące wkładki:
    "Dodatek ekologiczny dla szkół"
    "Zioła a zdrowie"


  • ŚWIAT NAUKI

    jest polską edycją SCIENTIFIC AMERICAN, znanego i cenionego na całym świecie miesięcznika popularnonaukowego o prawie 160-letniej tradycji, wydawanego w 18 wersjach językowych w łącznym nakładzie ponad miliona egzemplarzy.
    Informuje o najnowszych odkryciach naukowych, technikach i technologiach. Mimo wysokiego poziomu merytorycznego artykuły są przystępnie napisane, co w połączeniu z doskonałymi zdjęciami i przejrzystymi rysunkami poglądowymi sprawia, że pismo jest niezwykle atrakcyjnym przewodnikiem po świecie nauki. Z artykułów zamieszczanych w "Scientific American" korzystały pokolenia nauczycieli na całym świecie, także w Polsce. Ale dopiero po pojawieniu się na rynku "Świata Nauki" nasi pedagodzy zyskali łatwy dostęp do naukowych nowości.
    Trzon każdego numeru stanowi 7-8 obszernych, bogato ilustrowanych artykułów. Do grona autorów należą najwybitniejsi badacze i popularyzatorzy nauki, ludzie, których nazwiska są znane z podręczników i encyklopedii, częstokroć laureaci Nagrody Nobla. W "Scientific American" publikowali m.in. Albert Einstein, Niels Bohr i Francis H. C. Crick. Już w "Świecie Nauki" można było znaleźć artykuły Alfreda G. Gilmana czy Josepha Taylora. Pierwszy numer "Świata Nauki" ukazał się w lipcu 1991 roku w wydawnictwie SCIENCE PRESS. Od października 1993 roku do września 2002 pismo wychodziło pod szyldem wydawnictwa Prószyński i S-ka, a od października 2002 roku miesięcznik ukazuje się w Wydawnictwach Szkolnych i Pedagogicznych.


    oraz
  • Cogito

  • Sól i Pieprz

  • Przegląd Gastronomiczny

  • Sekretariat

  • Doradca Hotelarza

  • Hotelarz

  • Poznaj Świat